Rozsiahly požiar v Rovinke sa podarilo lokalizovať

23.06.2023 Senec

Bratislava 22. júna (TASR) - Rozsiahly požiar, ktorý vypukol vo štvrtok ráno v areáli firmy na Majerskej ulici v Rovinke v okrese Senec, sa podarilo lokalizovať. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

"Hasičom sa požiar skladu v Rovinke podarilo dnes krátko pred 17.00 h lokalizovať. Požiar je pod kontrolou a nerozširuje sa. Hasiči momentálne vykonávajú likvidačné práce, rozoberajú zrútenú konštrukciu haly, vyhľadávajú a dohášajú skryté ohniská," uviedla Križanová. Predmetná udalosť je podľa polície v štádiu vyšetrovania.

Bratislavskí policajti upozornili, že Majerská ulica zostáva uzavretá na nevyhnutne potrebný čas. "Hlavná ulica bude priebežne uzatváraná podľa potrieb príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s technikou," ozrejmila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková. Dodala, že polícia bude na mieste aj naďalej usmerňovať dopravu. "Apelujeme na vodičov, aby sa pri prejazde uvedeným úsekom riadili ich pokynmi a ak je to možné, aby využili alternatívne trasy," podotkla.

K samotnej likvidácii požiaru by mohlo dôjsť v noci alebo v piatok (23. 6.) nadránom. Na brífingu o tom informoval prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek s tým, že pri zásahu sa doteraz ľahko zranilo osem hasičov.

V areáli firmy na Majerskej ulici začalo ráno horieť v sklade s polyetylénom a paletami. Požiar sa podľa hasičov rozšíril aj do ďalších okolitých skladov či haly. Okolité budovy ochladzujú. Aktuálne by sa tak oheň šíriť už ďalej nemal.

Pri požiari sa podľa jeho slov nateraz ľahko zranilo osem hasičov. Celkovo tam zasahuje vyše 180 profesionálnych a dobrovoľných hasičov so 66 kusmi hasičskej techniky. Hasiči spolupracujú s políciou i pracovníkmi Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre, ktorí merajú kvalitu ovzdušia v okolí.

"Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre vykonalo merania v okolitých lokalitách vrátane miesta požiaru. Na základe meraní neboli zistené zvýšené koncentrácie nebezpečných látok v ovzduší," priblížila hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová. V sklade podľa jej slov horí 700 ton plastov a 1500 drevených paliet. Predpokladá, že hasiči budú na mieste zasahovať až do piatkového rána.

Na základe nameraných hodnôt evakuovali len zasiahnutý areál, obyvatelia v okolí ohrození nie sú. V prípade potreby je pripravený evakuačný autobus.

Pri požiari zasahuje viac ako 100 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. "Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že plamene zachvátili sklad s polyetylénom a paletami," informovala o tom TASR hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Polícia na sociálnej sieti informuje, že podľa doterajších zistení nemá ísť o zdraviu škodlivé alebo výbušné látky. K zraneniu osôb nedošlo. "Na mieste sa nachádza niekoľko hliadok polície, ktoré usmerňujú dopravu, preto apelujeme na vodičov, aby sa pri prejazde uvedeným úsekom riadili ich pokynmi. Presné príčiny vzniku požiaru budú predmetom ďalšieho vyšetrovania," uviedla polícia.

Obec pre hustý čierny dym odporúča obyvateľom pozatvárať si okná a obmedziť pohyb vonku.

"Hasíme aj pomocou výškovej techniky," ozrejmili hasiči. Na miesto smerujú aj pracovníci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre. "Z dôvodu silného zadymenia budú vykonávať merania kvality ovzdušia v okolí," vysvetlila Križanová. Bratislavské Podunajské Biskupice informovali, že dym z požiaru možno už pozorovať aj nad ich mestskou časťou. Obyvateľom spoločne s obcou Dunajská Lužná, ktorá s Rovinkou taktiež susedí, odporučili pozatvárať na nevyhnutne potrebný čas okná a nevetrať.

MV: Ovzdušie v Rovinke a okolí sa zlepšilo

Kontrolné chemické laboratóriá v Nitre evidujú výrazné zlepšenie ovzdušia v súvislosti s rozsiahlym požiarom v Rovinke v okrese Senec. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Merania v 13 lokalitách zistili zvýšené koncentrácie oxidu uhoľnatého, oxidov dusíka a ďalšieho množstva zlúčenín. Rezort pritom ubezpečil, že sa nevymykajú rozmedziu hodnôt, ktoré by mali negatívne ovplyvniť občanov žijúcich v okolí.

"V súčasnosti evidujú pracovníci laboratória výrazné zlepšenie nameraných hodnôt zlúčenín spôsobených požiarom," ozrejmila Eliášová. Merania boli zamerané aj na zistenie prítomnosti prachových častíc, ktoré sa nepotvrdili.

Rezort pripomína, že pri požiaroch alebo iných podobných mimoriadnych udalostiach je prvým kritériom bezpečnosti nechodiť na miesto požiaru. "Občania tým ohrozujú nielen svoje zdravie, ale tiež mobilitu a bezpečnosť zasahujúcich záchranných zložiek. Ak je nevyhnutné v takomto čase opustiť priestory domova či práce, je na prekrytie dýchacích ciest vhodné použiť respirátor," uviedla Eliášová.

V Rovinke stúpla koncentrácia častíc PM10,o smogovú situáciu nateraz nejde

V Rovinke v okrese Senec pravdepodobne pre rozsiahly požiar stúpla koncentrácia častíc PM10. Podmienky na vyhlásenie smogovej situácie však nateraz nenastali. TASR o tom informoval Peter Holomáň z odboru monitorovanie kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

"Podmienky na vyhlásenie smogovej situácie nateraz nenastali, keďže 12-hodinový priemer nepresiahol úroveň 100 mikrogramov na meter kubický a vo večerných hodinách a v piatok je možnosť zrážok a zosilnenia vetra, čím sa podstatne zlepšia rozptylové podmienky. Zároveň predpokladáme výrazné zlepšenie situácie, keď sa podarí dostať požiar pod kontrolu," dodal Holomáň.

Ozrejmil, že od 12.00 h začala stúpať koncentrácia PM10 v ovzduší na úroveň, klasifikovanú ako "zhoršená", o 15.00 h presiahla úroveň klasifikovanú ako "zlá" a o 16. hodine dosiahla úroveň "veľmi zlá".

Pre hustý čierny dym z požiaru odporučila v uplynulých hodinách obec Rovinka, ako aj okolité obce a bratislavské mestské časti obyvateľom pozatvárať si okná a obmedziť pohyb vonku.
 

Vyberte región